ACEST PRODUS NU POATE FI COMANDAT DE PERSOANE FIZICE !
ACEST PRODUS POATE FI ADMINISTRAT LA ANIMALE NUMAI DE CATRE MEDICUL VETERINAR!
Compozitie: Azaperon 40 mg/ml
Proprietati farmacologice: Stresnil este un neuroleptic apartinand clasei butirofenonei, cu utilizare specifica la porc. Produce o sedare psihomotorie predictibila dupa administrarea intrmusculara, fara semne de narcoza. Dupa administrare animalele devin linistite si indiferente fata de mediu. Gradul de sedare este dependent de doza administrarta. Animalele adulte au nevoie de doze comparativ mai mici fata de animalele in crestere. In doze mici (0.5 mg/kg) animalele sunt usor sedate, dar pot fi conduse cu usurinta. La doze din ce in ce mai mari animalele devin tot mai greoaie, si mai lente in miscari. la 2 mg/kg animalul cade in decubit si ramane imobil/culcat cca 2 ore, si ineceteaza sa mai fie agresiv. Perioada de inductie este scurta. Efectul maxim este atins la 15 min de la administrarela animale tinere si 30 min la animale adulte. Durata de actiune este de 1-3 ore si depinde de doza si de grreutatea animalului. Dupa tratament animalul trebuie lasat singur, intr-un mediu linistit.
Daca animalul este deranjat sau agitat in perioada de inductie rezultatele obtinute pot fi nesatisfacatoare.
Indicatii, dozaj si mod de administrare:
1. Scroafe agresive (care nu accepta purceii nou-nascuti, nu-i lasa sa suga sau ii musca) 1ml/20kg. Scroafele vor accepta purceii nou nascuti la 1/2-1 ora de la tratament si pot chiar sa accepte purcei de la alte scoafe. Pentru administrare este necesara o abordare calma si lenta a animalului pentru a nu-l speria. Doza indicata trebuie respectata cu strictete. Daca dozele sunt prea mici, agresivitatea se reduce numai temporar. Daca dozele sunt prea mari, animalele vor recidiva dupa trezire.
2. Interventii obstetricale: 1ml/20kg in caz de incetare a parturitiei ca urmare a excitatiei, in cazul in caz de parturitie asistata (extragere manuala a purceilor), in caz de contractii exagerate, sau pentru corectarea prolapsului vaginal sau uterin
3.Supraincarcare cardiaca (tahicardie, puls ridicat) 1ml/100kg. Animalul se linisteste la cateva minute de la administrarea produsului. Tremuraturile se diminueaza iar miscarile respiratorii se reduc ca frecventa si crescin amplitudine. Cianoza se reduce treptat iar pulsulse incetineste. Este foarte important ca tratamentul sa fie instituit imediat
4.Transportul porcilor înţărcaţi : 0,4 mg / kg până la 2 mg / kg (1 ml / 100 kg până la 1 ml / 20 kg). O doză de 0,4 mg / kg, injectată cu 15 – 30 minute înainte de transport, reduce mortalitatea şi pierderile de greutate în timpul transportului. Doza poate fi crescută până la 2 mg / kg pentru a se preveni luptele din timpul transportului. Animalele trebuie să aibă spaţiu suficient pentru a se aşeza în decubit iar camionul trebuie să aibă ventilaţie adecvată. Efectul produsului durează până la 2 – 3 ore după injectare.
Transportul vierilor : doză : 1 mg / kg (0,5 ml / 20 kg)
Animalele sunt injectate cu circa o jumătate de oră înainte de încărcare. În timpul perioadei de inducere animalele trebuie ţinute separat. Animalele rămân somnolente timp de aproximativ două până la trei ore după injecţie.
Nu se va injecta mai mult de 1 mg / kg. Supradozarea poate induce relaxarea penisului, care poate conduce la lezionarea acestuia.
5.Prevenirea şi controlul agresivităţii şi a luptelor de după regrupare 2 mg / kg (1 ml / 20 kg).
Prevenire
Porcii proveniţi din cuiburi sau boxe diferite trebuie aduşi împreună într-o boxă imediat după administrarea injecţiei cu Stresnil. După doar câteva minute aceştia se vor culca în decubit împreună, indiferent de originea lor. Ulterior, nu mai apar lupte violente. Totuşi, trebuie tratate toate animalele. Doza indicată trebuie respectată. Dacă doza este prea mică, animalele vor fi sedate dar agresivitatea nu va fi estompată sau va fi diminuată doar temporar. Adăpostul (hala) trebuie închisă în timpul zilei de tratament. Vierii încă necastraţi pot fi uşor agresivi după „trezire”. Dacă este necesar, trebuie administrată încă o doză de Stresnil. În mod obişnuit, după aceasta animalele vor rămâne complet în decubit. Purceii abia înţărcaţi pot fi injectaţi cu Stresnil în momentul sosirii în unitatea de îngrăşare.
Control
Luptele dintre animale se vor calma în scurt timp după injectarea Stresnil. Animalele nu se vor mai lupta chiar şi atunci când efectul produsului a disparut.
6. Premedicaţie cu anestezie locală şi generală : 1 până la 2 mg / kg I.M. (0,5 până la 1 ml / 20 kg)
Atunci când este utilizat Stresnil pentru anestezie generală, doza anestezicului trebuie micşorată datorită efectului potenţator al Stresnil-ului. Dacă rezultatele ce se obţin sunt insuficiente, trebuie reconsiderată tehnica de injectare (injecţii profund intramusculare) şi acurateţea dozei folosite.
Pentru toate indicaţiile, injecţia se administrează strict intramuscular înapoia urechii. Trebuie folosit un ac hipodermic lung şi injectarea trebuie să se efectueze cât mai aproape posibil în spatele urechii şi perpendicular pe piele.
Dacă sunt injectate în regiunea cervicală animale grele, corpolente, folosind un ac scurt, există riscul injectării unei părţi din medicament în stratul de grăsime. În acest caz, injecţia poate avea un efect insuficient.
Dacă se obţin rezultate insuficiente, trebuie reconsiderată tehnica de injectare (injecţii intramusculare profunde, înapoia urechii) şi acurateţea dozei folosite.
Contraindicatii:
Datorită unor posibile reziduuri în ţesuturi, utilizarea Stresnil este contraindicată pentru transportul sau pentru regruparea porcilor care urmează a fi sacrificaţi într-un interval de şapte zile după tratament. Utilizarea Stresnil trebuie evitată în mediu foarte rece datorită existenţei potenţialului de risc de colaps cardiovascular datorită vasodilatatării periferice.
Efecte secundare:
Nu există. Dacă observaţi reacţii grave sau alte efecte care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul veterinar.
Precauţii speciale pentru utilizare la animale:
La vieri, nu trebuie depăşită doza de 1 mg / kg.
Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie:
În doza terapeutică, Stresnil nu are niciun efect advers asupra mecanismului parturiţiei, lactaţiei sau asupra instinctului maternal. Stresnil poate fi utilizat la animale gestante şi în timpul perioadei de lactaţie.
Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune:
Atunci când Stresnil este folosit ca premedicaţie pentru a produce o stare de anestezie generală, doza anestezicului trebuie micşorată datorită efectului potenţator al Stresnil-ului.
Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi):
În cazul supradozării pot apare salivaţie şi respiraţie sacadată. Aceste manifestări dispar spontan şi nu conduc la afecţiuni ulterioare. La vieri, poate apare relaxarea penisului după administrarea unei doze ce depăşeşte 1 mg / kg. Aceasta poate rezulta în leziuni ale penisului.
Incompatibilităţi:
A nu se amesteca cu nici un alt medicament în aceeaşi siringă.
Timp de asteptare:
Carne si organe : 7 zile.
Pastrare:
A nu se lăsa la îndemâna copiilor sau in locuri in care acestia au acces. Acest produs medicinal veterinar nu necesită condiţii speciale de depozitare. Flacoanele se păstrează în poziţie inversă (răsturnate). Valabilitatea după prima deschidere (în utilizare) : 28 zile. A nu se utiliza dupa data expirarii marcata pe eticheta.
Producator/deţinătorul autorizaţiei de comercializare:
Janssen Pharmaceutica NV, Turnhoutseweg 30, B - 2340 Beerse, Belgia