ACEST PRODUS NU POATE FI COMANDAT DE PERSOANE FIZICE !
ACEST PRODUS POATE FI ADMINISTRAT LA ANIMALE NUMAI DE CATRE MEDICUL VETERINAR!
Solutie injectabila pentru caini, pisici si cai
Compozitie :
1 ml contine:
Substanta activa: Butorfanol………..10,0 mg
Excipienti: Clorura de benzetoniu……… 0,1 mg
Actiune terapeutica :
Butorfanolul este un analgezic opioid cu actiune centrala, cu activitate de agonist-antagonist la nivelul receptorilor pentru opioide de la nivelul sistemului nervos central. Activarea receptorilor pentru opioide este cuplata cu modificari ale conductantei ionice si cu interactiuni cu proteina G care conduc la inhibarea transmisiei durerii. Butorfanolul are o activitate agonista la nivelul subtipului kappa (k) de receptor pentru opioide si activitate antagonista la nivelul subtipului mu (μ) de receptor pentru opioide. Componenta agonista a activitatii butorfanolului este de zece ori mai potenta decat componenta antagonista.
Butorfanolul administrat ca unic medicament provoaca o analgezie a carei intensitate este dependenta de doza, dar el poate de asemenea sa provoace si sedare (la cai si la caini). Butorfanolul in asociere cu anumiti agonisti ai receptorilor alfa-2 adrenergici provoaca o sedare profunda, iar administrat in asociere cu anumiti agonisti ai receptorilor alfa-2 adrenergici si cu ketamina produce anestezie.
Debutul si durata analgeziei:
Efectul analgezic se instaleaza in general in decurs de 15 minute dupa administrarea intravenoasa. La cal, dupa administrarea intravenoasa a unei singure doze, analgezia dureaza de obicei intre 15 si 60 de minute.
Indicatii pentru utilizare, cu specificarea speciilor tinta:
Cal
Ca analgezic:
- Pentru reducerea durerilor abdominale de intensitate moderata pana la severa asociate cu colicile de origine gastro-intestinala.
Pentru sedare:
- Pentru sedare, utilizat dupa administrarea anumitor agonisti ai receptorilor alfa2 -adrenergici (detomidina, romifidina).
Caine
Ca analgezic:
- Pentru ameliorarca durerilor viscerale de intensitate usoara pana la moderata.
Pentru sedare:
- Pentru sedare, atunci cand este utilizat in asociere cu anumiti agonisti ai receptorilor alfa2 - adrenergici (medetomidina).
Ca premedicatie inainte de administrarea anesteziei generale:
- Pentru utilizarea in asociere cu acepromazina pentru asigurarea analgeziei si a sedarii inainte de inducerea anesteziei generale. Deasemenea este prevazuta si o reducere dependenta de doza a dozei de agent de inducere a anesteziei (propofol sau tiopentona).
- Pentru premedicatie se administreaza ca unic agent preanestezic.
Pentru anestezie:
- Pentru anestezie. atunci cand este utilizat in asociere cu medetomidina si ketamina
Pisica
Ca analgezic:
- Pentru ameliorarea durerii de intensitate moderata
Pentru utilizare preoperatorie in vederea obtinerii analgeziei in cursul interventiei chirurgicale:
- Pentru analgezie postoperatorie dupa proceduri de mica chirurgie
Pentru sedare:
- Pentru sedare, atunci cand este utilizat in asociere cu anumiti agonisti ai receptorilor alfa2 adrenergici (medetomidina).
Pentru anestezie:
- Pentru anestezie, atunci cand este utilizat in asociere cu medetomidina si ketamina, adecvat pentru procedurile anestezice dureroase de scurta durata.
Administrare si dozaj:
Cal
Pentru analgezie: IV 1 ml/100 kg greutate corporala
Pentru sedare: IV 0,25ml/100 kg greutate corporala
Pentru sedare in asociere cu clorhidratul de detomidina: IV 0,25 ml/100 kg greutate corporala
Pentru sedare in asociere cu romfidina: IV 0,2ml/100 kg greutate corporala
Caine
Pentru analgezie: IV, IM sau SC 0,02-0,03 ml/kg greutate corporala
Pentru sedare in asociere cu clorhidratul de medetomidina: IM sau IV 0,01 ml/kg greutate corporala
In asociere cu acepromazina IV sau IM 0,002 mg/kg: 0,01 ml/kg greutate corporala
Pentru anestezie in asociere cu medetomidina si ketamina; IM 0,01 ml/kg greutate corporala
Pisica
Pentru analgezie preoperatorie: IM sau SC 0,04 ml/kg greutate corporala
Pentru analgezie postoperatorie; IM sau SC 0,04 ml/kg greutate corporala
IV 0,01 ml/kg greutate corporala
Pentru sedare in asociere cu clorhidratul de medetomidina; IM sau SC 0,04 ml/kg greutate corporala
Pentru anestezie in asociere cu clorhidratul de medetomidina si ketamina: IM 0,04 ml/kg greutate corporala
Contraindicatii si precautii :
Nu se utilizeaza in caz de hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
Nu se utilizeaza la animalele cu disfunctii severe ale functiei hepatice sau renale.
Nu se utilizeaza la animalele cu leziuni traumatice cerebrale sau cu leziuni organice ale creierului. Nu se utilizeaza la animalele cu boala respiratorie obstructive, insuficienta cardiaca sau afectiuni spastice.
Cal
Asocierea butorfanol/clorhidrat de detomidina:
Nu se utilizeaza la caii cu disritmie sau bradicardie cardiaca preexistenta.
Nu se utilizeaza in cazurile de colica asociata cu ocluzie deoarece combinatia va provoca o reducere a motilitatii gastro-intestinale.
Nu se utilizeaza la caii cu emfizem deoarece exista posibilitatea producerii unui efect deprimant asupra aparatului respirator.
Nu se utilizeaza la iepele gestante.
Asocierea butorfanol/romifidina:
Nu se utilizeaza in cursul ultimei luni de gestatie.
Datorita proprietatilor sale antitusive. butorfanolul poate sa conduca la acumularea de mucus in caile respiratorii. Pentru acest motiv. la animalele cu afectiuni respiratorii asociate cu o productie crcscuta de mucus, butorfanolul trebuie sa tie utilizat numai pe baza analizei raportului risc - beneficiu efectuata de catre medicul veterinar responsabil.
Reactii adverse (frecventa si gravitate):
Pot exista unele dureri la injectarea intramusculara.
Se poate observa sedare la animalele tratate.
Cal
Cea mai frecventa reactie secundara este ataxia usoara, care poate sa persiste timp de 3 pana la 10 minute.
In anumite cazuri, intensificarea activitatii motorii si ataxia produse de butorfanol au durat pana la 1 - 2 ore in unele cazuri.
La unii cai au fost observate atat agitatie. cat si frisoane si sedare urmate de agitatie.
0 injectie i.v. in bolus cu doza maxima trecuta pe eticheta (0,1 mg/kg greutate corporala) poate sa determine efecte locomotorii excitatorii (spre ex., pasi in buiestru) la caii normali din punct de vedere clinic.
La utilizarea in asociere cu detomidina poate sa fie intalnita o ataxie usoara pana la severa. dar este putin probabil sa se produca prabusirea calului. Trebuie sa fie respectate masurile normale de precautie pentru prevenirea accidentelor
Butorfanolul poate de asemenea sa provoace efecte adverse si asupra motilitatii tractului gastrointestinal la caii normali, dar nu se inregistreaza o reducere a timpului de tranzit gastro-intestinali Aceste efecte sunt legate de doza si sunt in general minore si tranzitorii.
Poate sa apara deprimarea aparatului cardiovascular. Atunci cand este utilizat in asociere cu agonistii receptorilor alfa2-adrenergici, deprimarea sistemului cardiopulmonar poate in rare cazuri sa fie fatala.
Caine
Poate sa apara deprimare respiratorie si cardiaca (ilustrata printr-o reducere a ritmului respirator, aparitia bradicardiei si o scadere a presiunii diastolice) (vezi sectiunea 4.5). Gradul de deprimare este dependent de doza. In cazul aparitiei deprimarii respiratorii, poate sa fie utilizata ca antidot naloxona. Poate sa apara o deprimare cardiopulmonara moderata pana la marcata in cazul in care butorfanolul este administrat rapid prin injectare intravenoasa.
Atunci cand butorfanolul este utilizat ca preanestezic, utilizarea unui anticolinergic, cum ar fi atropina, va proteja inima impotriva unei posibile bradicardii induse de narcotic.
Au fost raportate rare cazuri de ataxie tranzitorie, anorexie si diaree.
Poate sa apara o reducere a motilitatii gastro-intestinale.
Pisica
Poate sa apara deprimare respiratorie. In cazul aparitiei deprimarii respiratorii, poate sa fie utilizata ca antidot naloxona.
Este probabila aparitia midriazei.
Administrarea butorfanolului poate sa provoace excitatie, anxietate, dezorientare si disforie.
Interactiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interactiune
Atunci cand butorfanolul este utilizat in asociere cu anumiti agonisti ai receptorilor a2-adrenergici (romifidina sau detomidina la cai, medetomidina la caini si pisici) se produc efecte sinergice care necesita o reducere a dozei de butorfanol (vezi sectiunea 4.9).
Butorfanolul are un efect antitusiv si nu trebuie sa lie utilizat in combinatie cu un expectorant deoarece aceasta ar putea sa conduca la acumularea de mucus in caile aeriene.
Butorfanolul are proprietati de antagonist la nivelul receptorului mu pentru opiacee, fapt care poate sa anuleze efectul analgezic al agonistilor opioizi mu puri (spre ex., morfma/oximorfina) la animalele carora li s-au administrat deja aceste produse medicinale veterinare..
Este de asteptat ca utilizarea concomitenta a altor medicamente deprimante ale sistemului nervos central sa potenteze efectele butorfanolului, motiv pentru care aceste medicamente trebuie sa lie utilizate cu precautie. Trebuie sa fie utilizata o doza mai redusa de butorfanol atunci cand este administrat concomitent cu aceste produse medicinale veterinare.
Supradozare:
Principalul semn al supradozarii este depresia respiratorie, care poate sa fie contracarata cu naloxona.
Pentru contracararea efectului sedativ al asocierilor butorfanol/agonist al receptorilor alfa-2 adrenergici poate sa fie utilizat atipamezolul. Pentru contracararea efectelor secundare cardiopulmonare ale acestor asocieri este posibil sa fie necesare doze mai mari de atipamezol. Atipamezolul nu trebuie sa fie utilizat la cainii carora le-a fost administrate intramuscular pentru inducerea anesteziei o asociere de butorfanol, medetomidina si ketamina.
Alte semne posibile de supradozare la cal includ agitatie/excitabilitate, miscari musculare involuntare, ataxie, hipersalivatie, reducerea motilitatii gastro-intestinale si convulsii. La pisica, principalele semne ale supradozarii sunt reprezentate de pierderea coordonarii miscarilor, salivate si convulsii usoare.
Timp de asteptare:
Came si organe: zero zile
Nu este autorizata utiiizarea la iepele care produc lapte pentru consumul uman.
Detinatorul autorizatiei de comercializare:
Le Vet Beheer B.V. Wilgenweg 7 3421 TV Oudewater Olanda
Distribuitor :
S.C. ADVANCE VET S.R.L Cluj-Napoca, p-ta 1 mai nr 1-3, incinta Carbochim, tel 0264-437407 « Partenerul medicilor veterinari »
Numărul autorizaţiei de comercializare