Compoziţia calitativă şi cantitativă
1 ml produs conţine:
Substanţă activă :
Amoxicilină (sub formă de trihidrat) 150 mg
Gentamicină (echivalent cu 65,00 mg gentamicină sulfat) 40,00 mg
Excipient (excipienţi):
Alcool benzilic
Forma farmaceutică
Suspensie injectabilă uleioasă, de culoare alba-gãlbuie.
Proprietăţi farmacologice:
Amoxicilina şi gentamicina sunt două antibiotice care au, individual, o serie de caracteristici terapeutice interesante. Atunci când acţionează sinergic au un spectru antibacterian mult mail RG, care include microorganisme Gram-pozitive (Streptococcus, Staphylococcus şi Corynebacterium) şi Gram-negative (Escherichia coli, Pasteurella, Salmonella şi Pseudomonas). Amoxicilina este un antibiotic bactericid ce aparţine grupei de penicilinelor semisintetice.Inhibă sinteza de mucopeptide, una din componentele de bază ale peretelui celular al bacteriei care îi dă acesteia stabilitate, distrugând astfel bacteria în stadiul ei de dezvoltare prematurã.
Gentamicina este un antibiotic aminoglicozidic care acţionează asupra ribozomilor, unde are loc biosinteza de protein esenţiale şi translaţia codului genetic. Acest produs are o excelenta difuzibilitate în organism iar formularea sub formă de suspensie uleioasă permite un tratament cu efecte de lungă durată. Asocierea amoxicilină – gentamicină din produsul GENTAMOX îmbunătăţeşte proprietăţile terapeutice ale fiecărui antibiotic dacă ar fi fost administrat separat. Penetrarea gentamicinei în celulă este maximă atunci\\\\\\\' cârid permeabilitatea peretelui celulei bacteriene este perturbată de amoxicilină. Acest sinergism ne permite să folosim o cantitate mai mică de aminoglicozide.
Particularităţi farmacocinetice:
Amoxicilină este distribuită cu rapiditate în întreg organismul atingând concentraţia maximă în muşchi, ficat, rinichi şi tractusul intestinal. Se leagă de proteinele plasmatice în proporţie 17-20 %. Este slab metabolizat şi se elimină în principal prin urină, în cantităţi mai mici prin lapte şi bilă. Gentamicina nu se absoarbe în cantităţi semnificative la nivelul tractusului intestinal. Este cu rapiditate distribuita la nivelul plămânilor, endometrului, ficatului si parenchimul mamar. Aproximativ 30 % din antibiotic se leagã de proteinele plasmatice. Produsul difuzează în fluidele pleurale şi peritoneale, iar în prezenţa unei infecţii meningeale, nivelul său în lichidul cerebrospinal este de 40-60%, faţă de prezenţa din sânge. Este execretat prin filtrare glomerulară, si foarte puţin prin reabsorbţie sau tubi renali.
Specii ţintă:
Bovine, suine
Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă:
Suine: pneumonie, colibaciloză, metrite, diaree, enterite bacteriene, mastite.
Taurine: pneumonie, diaree, enterite bacteriene, mastite, metrite şi abcese cutanate.
Contraindicaţii:
A nu se administra animalelor sensibile la penicilină. A nu se administra animalelor cu funcţii renale alterate.
Efecte secundare:
Tratatmentele prelungite efectuate cu doze mai mari decât cele recomandate pot provoca probleme renale
Cantităţi de administrat şi calea de administrare:
Doza generală este: 1 ml/10 kg greutate corporală 3 zile consecutiv, prin injectare profund intramuscular.
Suine: Animal adult 5 - 10 ml /zi; tineret 1 -5 ml/zi.
Bovine: Animal adult 30 - 40 ml/zi; viţei 10-15 ml /zi.
În general se administrează profund intramuscular 1 ml / 10 k g.v, timp de 3 zile.
Supradozare:
În caz de intoxicare datorată unei supradozări întrerupeţi tratamentul şi administraţi un tratament simptomatic. Pentru a evita această problemă nu administraţi mai mult de 3 ml / 10 kg g.vie
Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale:
Persoanele care se cunosc a fi cu hipersensibilitate la penicilină vor trebui sa evite contactul cu produsul.
în cazul injectării accidentale cu acest produs, sau în caz de erupţii cutanate, cereţi imediat sfatul medicului şi arătaţi prospectul sau eticheta produsului.
Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie :
Siguranţa produsului medicinal veterinar la speciile ţintă nu a fost stabilită pe durata gestaţiei.
Se utilizează numai în conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuată de medicul veterinar responsabil.
Timp de asteptare:
Carne : 30 zile. Lapte: 2 zile.
Observaţii:
Acest produs conţine ulei mineral ce poate cauza inflamaţii severe în cazul autoinjectării accidentale. Curăţaţi şi dezinfectaţi rana imediat şi consultaţi un doctor arătându-i acest prospect.
Precauţii speciale:
Agitaţi flaconul înainte de utilizare. Dacă flaconul a fost depozitat un timp mai îndelungat se poate observa separarea conţinutului în două faze. Prin agitare conţinutul se omogenizează rapid. A se păstra la loc întunecos şi rece.
Prezentare:
Flacone de 100 ml
Producător: Laboratorios Hipra, S.A. - avda. La Selva, 135 17170 Amer (Girona) - Spainia – tel. (34) 972 43 06 60