Compoziţia calitativă şi cantitativă
1 ml produs conţine:
Substanţă activă :
- 2.67 mg dexametazonă fenilpropionat (echivalent cu 2 mg dexametazonă)
- 1.32 mg dexametazonă sodiu fosfat (echivalent cu 1 mg dexametazonă)
Excipient (excipienţi):
Clorura de sodiu, alcool benzilic, citrat de sodiu, guma tragacanta, metilceluloza MH50, hidroxid de sodiu si acid clorhidric, apa pentru preparate injectabile.
Forma farmaceutică
Suspensie injectabilă apoasã de culoare albã pânã la alb închis
Specii ţintă
Cabaline, bovine , câini
Proprietăţi farmacodinamice
Dexametazona este un corticosteroid puternic. Are o activitate mineralocorticosteroida minima si o activitate glucocorticosteroida puternica. Dexametazona are acţiune neoglucogenica, aniinflamatoare, antialergenica si induce parturitia. Dexafort este un preparat pe baza de dexametazona care asigura un efect rapid si de lunga durata. Conţine fosfat disodic esterificat si fenilpropionat esterificat de dexametazona.
Particularităţi farmacocinetice
După administrarea intramusculara, cei doi esteri ai dexametazonei sunt resorbiţi de la locul injectării, transformandu-se prin hidrolizare imediata in parte componenta, dexametazona. Dexametazona fosfat sodica e rapid resorbită de la locul injectării, asigurând o acţiune rapida. Dexametazona fenilpropionat e resorbită mai lent de la locul de injectare, asigurând astfel o acţiune prelungita. Timpul la care se observa nivelul maxim al dexametazonei in plasma după injectarea intramusculara la bovine, cabaline si câine este de aproximativ 60 de minute după injectare. Timpul de injumatatire al eliminării după administrarea intramusculara este intre 30 si 96 de ore in funcţie de specie. Aceasta timp de injumatatire relativ lung este cauzat de resorbţia relativ lenta a dexametazonei propionat de la locul injectării si este o combinaţie a timpului de injumatatire de resorbţie si eliminare. Biodisponibilitatea după injectarea intramusculara este de 100%.
Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă
Dexafort este indicat la cabaline, bovine, câini in tratamentul următoarelor boli:
Tratamentul inflamaţiilor si alergiilor
Tratamentul cetozei la bovine
Inducerea parturiţiei la rumegătoare.
Contraindicaţii
Nu se utilizează in cazul diabetului zaharat, osteoporoză, afecţiuni renale, insuficienta cardiacă, hiperadrenocorticism. Este contraindicat în tratamentul bolilor infectioase sau in acelaşi timp cu terapia antiinfectioasa. Nu se administrează la animalele cu afecţiuni gastrointestinale, ulcer cornean sau demodicoza.
Atenţionări speciale pentru fiecare specie ţintă
In cazuri de laminita la cai dexafortul trebuie utilizat numai in faza incipienta a bolii.
Inducerea parturitiei la vaci cu corticosteroizi poate fi asociata cu o scădere a viabilităţii produşilor de concepţie, cu anormalităţi ale acestora şi cu o incidenţă crescută a retenţiei placentare.
Precauţii speciale pentru utilizare
Precauţii speciale pentru utilizare la animale
In cazuri de laminită la cai DEXAFORT trebuie utilizat numai in faza incipienta a bolii.
Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul la animale
In caz de auto-injectare accidentală solicitaţi imediat sfatul medicului şi prezentaţi medicului prospectul produsului sau eticheta.
Evitati contactul cu pielea si ochii. In cazul contactului accidental cu pielea si ochii, spălati locul cu apa curata.
Reacţii adverse (frecvenţă şi gravitate)
Corticosteroizii precum dexametazona sunt cunoscuţi că determină o serie de tofecte secundare. Aceştia pot cauza simptomul Cushing-oid, mărind semnificativ procesele de alterare a metabolismului grăsimilor, carbohidratilor, proteinelor si mineralelor, de exemplu redistribuirea grasimilor de deposit, slabire, osteoporoza. Poate cauza poliurie, polidipsie si polifagia.
Pe parcursul tratamentului, dozele eficiente pot suprima axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala. Utilizarea corticosteroizilor la vacile in lactatie poate provoca temporar reducerea producţiei de lapte. Inducerea parturitiei la vaci cu corticosteroizi poate fi asociata cu o scădere a viabilităţii produşilor de concepţie, cu anormalităţi ale acestora şi cu o incidenţă crescută a retenţiei placentare.
Corticosteroizii pot cauza imunosupresie.
Utilizare în perioada de gestaţie sau în perioada de lactaţie
Anormalităţi fetale au fost observate după administrarea corticosteroizilor la animalele de laborator in timpul gestatiei incipiente. Oricum, administrarea in timpul gestatiei este recomandata numai în conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuată de medicul veterinar responsabil, exceptând cazurile in care se intenţionează inducerea parturitiei. Administrarea in timpul gestatiei avansate poate produce parturitia prematura sau avortul.
Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune
Deoarece corticosteroizii pot reduce răspunsul imun al vaccinului, DEXAFORT nu se utilizează in combinaţie cu vaccinurile. Administrarea dexametazonei poate induce hipocalemia, deci creste riscul toxicităţii pentru glicozidele cardiace. Riscul hipocalemiei poate fi in creştere daca dexametazona este administrata impreuna cu potasiul fara diuretice. Utilizarea concomitenta cu anticolinesterazicele poate determina slăbiciuni musculare la pacienţii cu mioastenie grava. Glucocorticoizii antagonizeaza efectele insulinei. La utilizarea concomitenta cu fenobarbital, fenitoin si rimfapicina efectele dexametazonei se pot reduce.
Cantităţi de administrat şi calea de administrare
Agitati bine flaconul inainte de administrare.
Cabaline, bovine:
0.02 ml / kg pe cale intramusculara
Câini:
0,05 ml / kg pe cale intramusculara si subcutanata
Tratamentul trebuie repetat după 7 zile.
Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz
Dozele mari de dexametazona pot cauza somnolenta si letargie la cai.
Deţinătorul autorizaţiei de comercializare:
MSD Animal Health; Wim de Körverstraat 35 NL-5831 AN Boxmeer, Olanda
Producător pentru eliberarea seriei:
Intervet Productions S.A.; Rue de Lyons F – 27460 Igoville Franta.