Antihelmintic cu spectru larg de uz veterinar
Compozitie:
fiecare bol contine 2500 mg de albendazol (metil-5-tio-2-benzimidazol carbamat)
Specii tinta:
Bovine, ovine, caprine
Indicatii:
Exiptol este un antihelmintic cu spectru larg activ impotriva viermilor cilindrici (gastrointestinali sau pulmonari) si a unor cestode si trematode.
Are efect inspecial asupra urmatorilor paraziti:
Haemonchus contortus, Trichostrongylus axei, Trichostrongylus columbriformis, Nematodirus spp, Dictyocaulus spp, mullerius capillaris, Oesophagostomum spp, Cooperia spp, Capillaria spp, Gaigeria, Avitelina spp, forme adulte de Fasciola hepatica si Fasciola gigantica, Ostertagia ostertagi, Bunostomum spp, Chabertia ovina, Strongyloides papillosus, Dictyocaulus filaria, Protostongylus spp, Marshallagia, Fascioloides magna, Thysanosoma actinoides, Moniezia expansa, Dicrocelium dendriticum.
Contraindicatii:
Administrarea de albendazol la rumegatoare este contraindicata in primele 45 de zile de gestatie
Administrare si dozaj:
doza generala este de 1 tableta/ 250-300 kgc corespunzator urmatoarei scheme de dozaj:
Bovine:
7,5 mg / kgc (1 tableta Exiptol 2500 / 335 kgc) doza unica pentru nematode intestinale, viermi pulmonari si cestode (Moniezia)
10 mg / kgc (1 tableta Exiptol 2500/ 250 kgc)doza unica pentru formele adulte de trematode (Fasciola hepatica, Fascioloides magna) .
15 mg / kgc (1 tableta Exiptol 2500/ 170 kgc) doza unica pentru animalele puternic parazitate cu trematode.
Este recomandat ca tratamentele impotriva fasciolozei sa se efectueze toamna, dupa revenirea de la pasune in adapost.
La animalele expuse constant infestatiilor parazitare se recomanda repetarea tratamentului la 5-6 saptamani de la prima administrare.
Se recomanda consultarea unui medic veterinar pentru diagnosticul, supravegherea, controlul si tratamentul infestatiilor parazitare
Efecte secundare:
Derivatii benzimidazolici sunt foarte bine tolerati atat de animalele domestice cat si de cele salbatice. Toate medicamentele din aceasta grupa sunt in general lipsite de efecte secundare in dozele terapeutice, chiar si atunci cand sunt administrate la animale slabite, deoarece substantele active se comporta diferit in organismul mamiferelor, decat in tesuturile parazitilor. La ovine nu apar efecte embriotoxice si teratogene decat daca se depaseste doza de 10 mg/kgc.
Exista posibilitatea ca parazitii sa dezvolte o rezistenta la actiunea albendazolului daca acesta este utilizat singur si o perioada indelungata de timp.
Interactiuni cu alte medicamente:
Albendazolul este compatibil cu orice alt medicament antihelmintic administrat simultan (de ex Levamisol), rezultatul asocierii fiind de obicei o potentare a efectului (efect sinergic).
Precautii:
A nu se depasi doza recomandata.
Pentru diagnostic, contolul, supravegherea si tratamentul parazitozelor consultati medicul veterinar.
pentru protectia sanatatii publice si pentru a evita pierderile de lapte datorate timpului de asteptare se recomanda ca tratamentul antiparazitar sa se efectueze in perioada repausului mamar.
Spalarea mainilor este obligatorie pentru persoanele care au venit in contact cu produsul.
Se elibereaza pe baza de reteta emisa de medicul veterinar.
Timp de asteptare
Bovine: tesuturi comestibile:14 zile; lapte: 5 zile
Ovine: tesuturi comestibile:10 zile; lapte: 5 zile
Prezentare:
Cutii cu 2 blistere a 10 boluri fiecare.
Pastrare:
La temperatura camerei, ferit de lumina
A nu se lasa la indemana copiilor.
Producator:
Erfar SA Pharmaceutical Laboratories, Altani & M. Asias 2,Pallini-Attiki, Grecia.