Dispozitivele din gama Kentamed 1 sunt aparate electrochirurgicale de mare frecventa utilizate pentru electrotomie si cauterizare, cu aplicabilitate in domenii medicale variate, inclusiv medicina veterinara.
1. Aplicatii functionale
CUT: taiere fina
CUT1(BLENDED): taiere cu un grad mai ridicat de coagulare
COAG 1 (FORCED)-STANDARD- coagulare
COAG 2 (SOFT DEEP)- coagulare fina si in profunzime
Contol manual Optional
Termoprotectie
Garantie 12 luni
Caracteristici tehnice KENTAMED 1 PLUS
Putere maxima la iesire (W)
CUT 100W la 300Ω
CUT 1 (BLENDED) 100W la 300Ω
COAG 1 (FORCED)100W la 500Ω
COAG 2 100W la 200Ω
Factor de apllitudine (crest factor)
CUT 1,6
CUT 1 (BLENDED) 2,3
COAG 1 (FORCED) 2,3
COAG 2 1,6
Frecventa de operare (Khz) 500
Frecventa de modulare(Khz) 33
Dimensiuni (mm) 255x85x215
Greutate a intregului set (Kg) 4,8
2. Componentele setului KENTAMED 1 PLUS
Unitate de baza 1
Suport bisturiu 1
Suport bisturiu interschimbabil (de unica folosinta): Optional
Suport bisturiu interschimbabil (refolosibil): Optional
Electozi monopolari (varf) 7
Intrerupator de picior (Pedala)1
Electrod neutru (plat) 1
Electrod neutru (cilindric) optional
Manual utilizare 1
Valiza (geanta) aluminiu optional
Ambalaj 1
3. Principii de functionare
Functionarea dispozitivelor din gama KENTAMED 1 se bazeaza pe impactul curentului electric de inalta frecventa asupra tesuturilor. Acest curent electric circula intre electrodul activ si cel neutru (in cazul regimului de lucru bipolar curentul electric circula intre cele 2 capete ale pensei) In functie de forma si magnitudinea undelor curentului de inalta frecventa, precum si de forma si dimensiunile virfului terminal (electrodului activ) efectul dorit poate fi atins (modulat) in functie de fiecare caz clinic.
Regimurile de functionare pot fi selectate din intrerupatorul MODE.
Exista mai multe regimuri de operare standard pentru aparatele din familia KENTAMED 1
In regimul de operare CUT, intre electrodul neutru si cel terminal trece un curent de inalta frecventa sinusoidal, care “topeste” stratul de celule din apropierea electrodului. In acest mod de functionare se folosesc electrozii (varfurile) cu margini taioase si cei care se termina cu un conductor dens, elastic, cu suprafata mica de sectionare, pentru a se obtine taieturi fine, cu pereti netezi.
In regimul de functionare CUT1, corespunzator impulsurilor modulare, unda sinusoida este intrerupta, segmantata in segmente care se succed la intervale scurte de timp. Pentr a compensa pierderile de putere datorate acestor mici intreruperi, unda sinusoidala emisa sub forma de segmente este de voltaj mai ridicat. Aceasta face ca, atunci cand sunt utilizate varfuri taioase, alaturi de sectionare sa se obtina si un efect de coagulare al marginilor sectiunii.
In regimul de functionare COAG1, intervalele care separa undele sinusoidale sunt de aceeasi lungime si durata ca si in regimul CUT1. Diferenta de baza intre cele 2 regimuri de functionare consta in diferenta de magnitudine a tesutului tinta in momentul in care bisturiul de sectionare/coagulare atinge puterea maxima. In regimurile de functionare CUT si CUT1, aceasta rezistenta este de 300 Ω in timp ce in modul de functionare COAG1 este de 500 Ω. In acest regim de functionare se produce o coagulare fortata, pronuntata a tesutului tinta. Pentru obtinerea acestui efect se folosesc cel mai adesea varfurile sferice cu diferite diametre. Conformatia sferica a electrodului amplifica si ea efectul de coagulare. Acest regim de functionare este preferat si pentru sectionarea tesuturilor cu rezistenta crescuta cum ar fi tesutul adipos, caz in care se folosesc electrozi cu margini taioase.
Regimul de functionare COAG2 se utilizeaza atunci cand este necesar sa se obtina o coagulare discreta in profunzimea tesuturilor. In acest regim de functionare puterea maxima este atinsa la magnitudini ale rezistentei tisulare cuprinse intre 150 si 200 Ω. In acest regim de functionare cu o crestere a rezistentei tisulare, puterea transferata tesutului este repede redusa, ceea ce face ca tesuturile adiacentei zonei de aplicare sa ramana relativ proaspete, cu o conductivitate termica crescuta, ceea ce permite caldurii sa patrunda pana in profunzimea tesutului, fara carbonizarea stratului tisular de la suprafata.
Puterea totala dezvoltata la nivelul electrodului terminal poate fi reglata in toate regimurile de functionare prin actionarea butonului “POWER”. Este recomandat ca acest principiu sa fie utilizat de fiecare data cand se regleaza puterea: sa fie suficienta, dar nu prea mare. Urmarea acestui principiu va permite obtinerea unui rezultat suficient, fara carbonizarea sau necroza tesutului, facand ca vindecarea postoperatorie sa se desfasoare de o maniera favorabila. In final trebuie precizat si ca experienta si indemanarea operatorului au o importanta decisiva.